Огляд гри Sins of the Solar Empire.

Чи п'ять років тому, почувши про нову космічну стратегії, ми б задумалися - грати чи не грати. Тоді цей жанр був шалено популярний - HomeWorld, Nexus, Star Trek: Armada, Haegemonia. Сьогодні цей жанр не настільки популярний, шанувальники обділені увагою, і кожен виходить проект розглядається мало не під мікроскопом. Але ось, новий проект, що собою являє дітище IronClad з настільки поетичною назвою?

Варто тільки запустити гру, як тут же розумієш, це не просто гра, це епічна сага, досить тільки подивитися на розміри карт для битв.

Одиночна кампанія в грі, чесно кажучи, не блищить якимись новими знахідками, навіть можна сказати, що вона взагалі не блищить. Все просто до банальності - збираємо сировину, будуємо величезний флот і починаємо повільну, але впевнену зачистку території від «супостатів». Від монотонного «закліківанія» відволікаєшся тільки в ті моменти, коли виникає необхідність використовувати особливі вміння флагманів або замовити підкріплення. Для тих геймерів, які люблять тактичні стратегії, тут буде дуже нудно: немає ні найменшого місця для застосування маневрів, адже подорож між зірками відбувається тільки по одним і тим же тунелях.

Найбільше дратує бойова система - тобі достатньо клікнути на противника, і твій флот кинеться виконувати наказ. Ось тільки виконання якесь дивне: два корабля, зупинившись один навпроти одного, методично «Заметіль» опонента різними бортовими знаряддями. Сумно? Звичайно, ми чекали від гри більшого. І саме це більше з'являється в той момент, коли ти починаєш грати в мульти-плеєрі.

Само собою, що воювати з реальним противником набагато цікавіше, ніж з комп'ютером. Звичайно, AI далеко не тупий, але діє він в суворій відповідності з наперед прописаними інструкціями. Крок вліво, крок вправо просто неможливий. Коли ж ти граєш з живою людиною, то дуже добре дає про себе знати людський фактор і вправність розуму.

Мережеві ігри в Sins of the Solar Empire я можу порівняти хіба тільки з Supreme Commander - розміри карт, глобальні битви, чудова масштабованість, але що найголовніше - мережеві баталії НЕ будуть швидкоплинними. Стандартний бій на маленькій карті може тривати до чотирьох-п'яти годин, а якщо ти замахнешься на велику карту, готуйся просидіти за комп'ютером найближчу добу, головне не забути проплатити інтернет.

Варто зазначити і про те, що в мережевому режимі необов'язково відразу ж починати війну, існує безліч шляхів: дослідження, економіка, будівництво. Всього і не згадаєш, а тому можливість перегравати просто безмежна, а це і є головна перевага будь-якої гри - не припадати пилом на полиці, а періодично згадувати світ.