Огляд гри Кодекс війни.

КОДЕКС ВІЙНИ

Багато геймери вже досить давно поховали такий жанр, як wargame. Страшно подумати, ще десять років тому будь-який смертний міг без запинки вимовити такі імена як Fantasy General, Allied General і т.д., ігри які поєднували в собі цікаву сюжетну лінію, захоплюючий ігровий процес і неспішність похідних баталій. Ігри такого плану з ностальгією згадуються багатьма гравцями, але застаріла за сьогоднішніми мірками двомірна графіка, ставить їх в один ряд з малоцікавими сучасними виробами, для яких основа - історична змістовність, а не якість сюжету і продумана ігрова лінія.

Але не все так погано, як думали навіть оптимісти, жанр не помер, він просто зачаївся на час, а ось зараз, завдяки краснодарської компанії «1С: Ino-Со», світ побачив відроджений wargame. Так-так, не дивуйтеся, це саме та гра, про яку кожен з нас мріяв - прекрасна графіка, хитромудрий фентезійний сюжет і добре продуманий ігровий процес, який пропонує справді необмежену можливість «replay ability». Але не будемо розкривати всі карти відразу, а розповімо про гру докладніше.

Чесно сказати, я вставляв диск в лоток приводу з неабиякою часткою скепсису - скільки разів я чув гордими гаслами про «хардкорних RPG», «кращої стратегії всіх часів і народів», «революції жанру», а в підсумку гра виявилася дуже далека від ідеалу. І яке ж було моє здивування, коли побоювання не виправдалися. Зізнаюся чесно, давно не було гри, за якою я просиджував б ночі безперервно, і з подивом помічав, що вже пора не те, що спати, збиратися на роботу під невдоволене бурчання дружини. Фрази ж «ну ось ще цей замок захопити», «а ось тепер цього гобліна добити», «ну ще два ходи і точно все» крутилися в голові постійно.

Перше, про що ми поговоримо, це про графік. Тут можна сказати одне - як не можна краще, єдиний суперник - це відома Heroes of Might and Magic V, в Кодексі картинка яскравіша, насичена, навіть, можна сказати, жива. Загін скаутів, увійшовши вглиб лісу, стає, практично невидимий, кіннота ж навпаки пробирається крізь зарості, немов укладальник асфальту. Художники явно робили декорації з величезною, мало не материнською любов'ю, та так, що при максимальному наближенні камери можна побачити кожну травинку, а вітерець ніжно перебирає квітчасті пір'я на шоломах у лицарів або ж обережно торкається до магічних артефактів шаманів.

Камера в грі взагалі гідна найвищих похвал. Можете дивитися на полі брані з висоти пташиного польоту, і немов перебуваючи на чолі загону. Вражають і можливі кути огляду: хочете дивитися зверху під прямим кутом - будь ласка, встановити камеру паралельно погляду героя - будь ласка, а як щодо того щоб подивитися в тупуваті очі гобліна-мародера або ж оглянути сповнені гідності особи королівської гвардії! Єдиним нарікання може служити кілька громіздке меню, але до нього дуже швидко звикаєш, а потім навіть починаєш любити цю, з першого погляду безглузду панель.

Зі звуком у розробників вийшло також добре, як і з графікою. Саундтрек можна уявити собі не тільки як невід'ємну частину гри і як окремий диск, який можна із задоволенням вставити в улюблений плеєр і розслабитися. У самій же грі інколи складається враження, що за основу треків взяті добре відомі слов'янські народні мотиви і змінені практично до повного невпізнання. Самі доріжки змінюють один одного дуже плавно, причому в строгій залежності від подій на карті під час битви тривожні, збуджуючі мелодії, в спокійний час ніжні убаюкивающие наспіви.

Зупинимося ж докладніше на самому ігровому процесі, адже ми купуємо гру не стільки для зорового або слухового задоволення, скільки задоволення від процесу проходження. І ось тут нарікань просто бути не може по одній простій причині: Кодекс війни - це якраз та гра, в якій важливий не результат як такої, а сам процес. Розробникам вдалося передати цей постулат як не можна краще. Найчастіше обдумування чергового ходу може походити на шахову партію, все залежить тільки від геймера. При великому бажанні всю гру можна пройти буквально за пару вечорів, але чи потрібно нам це? Адже багато цікавіше знайти ідеальне рішення, та так, щоб понести мінімальні втрати серед свого війська і якомога болючіше «вкусити» ворога.Причиною цього є не тільки банальний «пряник» у формі бонусів при проходженні місії за певну кількість ходів, а й «батіг» - кожен загін прокачується з черговою атакою, отримує певні ексклюзивні вміння, і, хоча, найняти

новий загін не складе труднощів, варто щось він недорого, а ось прокачати його часом буде вже неможливо. Завдяки втрати одного, здавалося б, не дуже важливого юніта, ви ризикуєте провалити якщо не поточну місію, то наступну так точно.

Що ж стосується сюжетної лінії, то «Кодекс війни», звичайно, не претендує на Пулітцерівську премію, але все ж, написана сюжетна лінія добротно, хоча і банально. Гравцеві, в який раз пропонується вступити в одвічну боротьбу людей і орків, цьому присвячені дві третини ігрового процесу на боці людей або ж орків, так-так, не дивуйтеся, орки воюють між собою. Періодично зустрічаються невеликі ляпи, наприклад, що борються пліч-о-пліч інквізитор і єретик-чаклун, грифон і гордий орел. Але ці дрібниці, хоча повинні викликати обурення або хоча б невдоволення, чомусь викликають навпаки розчулення, ми ж не збиралися грати в реставрацію історичних подій. Хоча ігрова механіка все-таки не зневажає реальних законів. Так, в грі відсутня артилерія, яка здатна знищити загін на іншому кінці карти,дирижабль не зможе атакувати в піку ненависних лучників, а кіннота ну ні за яких умов не здатна вразити бойового орла. Сам процес бою хоча й виглядає до болю елементарним, кожен загін має від 10 до 15 очок життя, має свої власні показники атаки, захисту (природно, що чим більше, тим краще) і унікальні здібності, під час сутички частина воїнів отримує поранення, а частина гине. Банально? Так. Просто? Ні! Адже Кодекс війни - це стандартна «боївка» в стилі hack slash, де виступає стінка на стінку. У цій грі необхідна тактика - поранених солдатів можна лікувати або за допомогою магії, або пропустивши один хід, на місце убитих наймати нових рекрутів поблизу великих міст.кожен загін має від 10 до 15 очок життя, має свої власні показники атаки, захисту (природно, що чим більше, тим краще) і унікальні здібності, під час сутички частина воїнів отримує поранення, а частина гине. Банально? Так. Просто? Ні! Адже Кодекс війни - це стандартна «боївка» в стилі hack slash, де виступає стінка на стінку. У цій грі необхідна тактика - поранених солдатів можна лікувати або за допомогою магії, або пропустивши один хід, на місце убитих наймати нових рекрутів поблизу великих міст.кожен загін має від 10 до 15 очок життя, має свої власні показники атаки, захисту (природно, що чим більше, тим краще) і унікальні здібності, під час сутички частина воїнів отримує поранення, а частина гине. Банально? Так. Просто? Ні! Адже Кодекс війни - це стандартна «боївка» в стилі hack slash, де виступає стінка на стінку. У цій грі необхідна тактика - поранених солдатів можна лікувати або за допомогою магії, або пропустивши один хід, на місце убитих наймати нових рекрутів поблизу великих міст.У цій грі необхідна тактика - поранених солдатів можна лікувати або за допомогою магії, або пропустивши один хід, на місце убитих наймати нових рекрутів поблизу великих міст.У цій грі необхідна тактика - поранених солдатів можна лікувати або за допомогою магії, або пропустивши один хід, на місце убитих наймати нових рекрутів поблизу великих міст.

Наступним моментом, спочатку викликає подив, буде сам бій, здавалося б, що простіше - сила атаки, навик захисту і все, а ні, знову виповзає необхідність тактичного мислення. Хто сказав, що обвішаний панцирними обладунками кавалерію дуже важко перемогти? А навіщо ж нам тоді арбалетчики в лісі? А якщо сам кавалерійський загін розженеться за рівнині, то його вже ні хто не зможе зупинити, коні просто зметуть з лиця землі будь-якого, ну хіба що крім копейщиков. Мечоносці і лицарі будуть ідеальними при штурмі міських стін, скаути для створення підлих засідок, а лучники запросто підстрілять ненароком залетіла «авіацію». Будь навчений стратег зі стажем зможе ще до початку бою прокрутити кілька варіантів бою і відкоригувати лінію поведінки вже в процесі бою.

І наостанок скажу пару слів про мульти плеєрі - це те, без чого гра подібного роду просто не змогла б існувати. Всі невеликі шорсткості згладжуються в такому режимі, оскільки набір юнітів як у людей, так і червоношкірих орків практично ідентичний, а їх можливості збалансовані, так що прикро не буде нікому. Скажу одне, на власному досвіді я переконався, що, навіть повністю пройшовши гру, а потім, погравши в неї ж по мережі, я відкрив для себе абсолютно новий світ «Кодексу війни», причому, просидівши з дружиною за грою не одні вихідні.

Про Кодекс війни можна говорити нескінченно, адже у розробника вийшло те, що здавалося нереальним - воскресити жанр, створити практично ідеальну гру і порадувати старих гравців. Я ж тепер буду з нетерпінням чекати виходу доповнення, який вже не за горами, щоб провести ще пару ночей за комп'ютером, занурившись в так полюбився мені світ.