Огляд гри Medal of Honor: Airborne.

Відродилися давно відгриміла битви, знову кулі і вогонь, кров і крики поранених наповнили мої спогади гострим болем ... Я не розумів, що переді мною: міф чи реальність, сон або все ті ж страшні відгомони минулих років ... Я майже їх забув ... Майже ...

Все, що я пережив у грі, починаючи з першої частини, - це неймовірно довгий шлях, шлях через роки ... Моє перше бойове хрещення відбулося в маленькому італійському містечку. Тут ми висадилися з палаючого літака, підбитого ворогами. Я, Бойд Треверс, чемпіон США 101-ї повітряно-десантної дивізії, незважаючи на свою зухвалість, був трохи наляканий пострілами снайперів. Я вистрілив в повітря, приземляючись на землю, хоча моя рація твердила мені, що все ще вибухали в повітрі.

Деякий час мені здавалося, що Airborne дає набагато більше можливостей, ніж сама реальність, адже кожен раз, коли мене вбивали, я знову потрапляв в гущу подій, в саму криваву м'ясорубку, приземляючись з небес на землю ... Мені стало цікаво: а якщо такі ж безтурботні герої як Треверс також вказували шлях молодим солдатам, загиблим під час Другої Світової війни. Після мого приземлення серед дружелюбно настроєних солдатів до мене долинали уривки фраз: «Ей, Треверс! Молодець, ти зробив це !!!!!!! »

Так про що ж гра? Відповідь в заголовку. «Медаль за Відвагу» розповість про багатьох великих операціях повітряно-десантних сил США у Другій Світовій. Отже, ти сам можеш вибрати місце приземлення, як перед початком рівня, так і після смерті, використовуючи десантування. Парашутування не настільки важливо, як здається на перший погляд. Висота падає, і ми потрапляємо в окреслене коло, в так зване місце посадки ... на все це йдуть секунди ... Ось ті широкі можливості, які Airborne приготувала тобі на землі.

Час спуску на парашуті ти можеш витратити на коригування маршруту і розпізнання вогневих точок противника на землі. Правильний підбір даних значно полегшує завдання. Звичайно, доведеться важко, але хто говорив, що на війні легко? Тепер твоєму герою доведеться шукати укриття і пересуватися вже на землі, збираючи людей твого підрозділу. Вороги, що засіли в будинках, на вулицях, в бункерах, на сторожових вежах, будуть поливати свинцем кожного, хто висуне голову.

Чого коштуватиме знищити кулеметну обслугу ворога, встановленого на мішках з піском? але хіба ти не зробиш все для того, щоб дві дюжини американських десантників-парашутистів благополучно приземлилися? Звичайно, ти зробиш все, щоб допомогти їм уникнути смерті.

Бойова система може «похвалитися» вдалим балансом сил і «жевучестью» кулеметних постів. У цій грі вона стала практично ідеальною моделлю. І тепер, якщо ти наважишся пройти повз кулемета, тобі не дадуть жодного шансу вижити. Тому найкращий спосіб вирішити поставлене завдання - обійти з флангу або з тилу ненависну вогневу точку і тільки так застати ворога зненацька.

Раніше ми не бачили для одиночного гравця такої свободи дій, і такого серйозного противаги, коли кожна будівля будинку - окрема вогнева точка. Ще одна особливість Airborne: після зони висадки (dropzones) ти не можеш вгадати, де тебе чекає міна або чергова сутичка. Ігровий процес побудований таким чином, що навіть в відвойованому кварталі можуть виявитися «причаїлися» вороги. Завжди є шанс, що за рогом ти натрапиш на німецькі укриття або ворожі табори, яких просто не помітили твої солдати. Це максимально наближає до реального бою і дає повну картину того, які втрати можна понести.

Здатність «Skill Drops» дозволяє через спеціальні мітки (парашути) провести викидання і зосередити підкріплення там, де це необхідно. Управляти військами можна тепер через вікно свого будинку або з-за дверей захопленого військового споруди. Крім цього, можна сміливо підраховувати не тільки кожного вбитого противника, а й вести облік втрат власних бойових одиниць.

На жаль, це просто зона висадки. Ще більший жаль викликає те, що більшість цілей знаходяться поза зоною висадки. Сам сценарій Airborne дуже відповідає FPS стандартам, але не в усьому. Дуже рідко гра набуває унікальну форму, але розробники Airborne постаралися, щоб кожна з шести ігрових місій відрізнялася одна від одної за колірною гамою і за враженнями. В кінці напруженої кампанії відчуття небезпеки притупляється, і гравець відчуває радість і смак перемоги. Ти готуєшся подати такі смертельні завдання, і гра плавно переходить в «Медаль за відвагу: Not Airborne».

І поки ти не побачиш всі недоліки гри і її сюжетно-тематичні помилки, тобі буде складно вибудувати власну стратегію, потрапивши в зону висадки, відчути всі «сюрпризи» даної частини. В окремих моментах гри ти хочеш діяти, але щільно засіли в голові образи Другої світової війни зупиняють тебе. Ти чітко знаєш одне: якщо хтось спробує втекти - помруть все, якщо хтось спробує врятувати когось - помруть вони обоє, якщо хто-небудь відпустить жарт - помруть все, негайно і жорстоко. Це - жах війни ... Ти розумієш це? Але, незважаючи на суперечливі почуття, які можуть з'явитися при грі, є щось, що, безсумнівно, скрашує саму гру. У тебе з'являється можливість стріляти в людей першим. Як тобі таке? Різноманітна зброя і чудовий звук не можуть полегшити проходження так, як хотілося б. Адже рівні дуже складні.Хоча саме відчуття складності і змушує отримувати задоволення від вбивств. І поки в Airborne немає зрадників і боягузів, на кожному кроці ти можеш бачити скривавлені тіла, хоча це не дуже приємне видовище.

Коли я вперше запустив цю частину, гра дуже вразило мене. Особливо один ігровий епізод, коли після мого приземлення до мене підбіг постової. Він тремтів, згадуючи, що для американських солдатів боягузтво гірше смерті. А тремтів тому, що бачив мою гвинтівку. Тільки потім я зрозумів, на зброю реагують не тільки твої солдати, а й противник ... Це німий страх ...

Наступного разу я приземлився на території, зайнятій противником. І мені випала нагода підірвати паливний резервуар для німецьких танків. Не минуло й секунди після вибуху, як з'явилися ворожі солдати і спробували мене оточити. Я був один і покладався тільки на себе. Але ця ситуація була набагато «крутіше» і яскравіше, ніж нудні приземлення на своїй території. На автоматні черги я відповів кількома гранатами і стріляниною з гвинтівки і тут же стрибнув в укриття. Перестрілка протікала з усіма своїми принадами і коли фашисти були розгромлені, мені відкрився чудовий вид на знищене пальне. Злегка приголомшений, я відновив стрілянину з гвинтівки.

Я зрозумів одне: чим більше ініціативи ти проявляєш, тим менше можливостей для маневру отримує противник. З огляду на це, розробники не приземляються гравців, де попало, а дають можливість самостійно вибирати тактику і стиль гри. Дивно, але коли ти біжиш - тобі вдається уникнути вогню, а коли наступаєш і весь час переміщаєшся, ворог приходить в замішання і не стріляє так часто. Одна чергу може обірвати чиєсь життя або перерости в відчайдушні перестрілки. Адже дуже багато буде залежати від твоєї хоробрості і індивідуальних дій.

Перш ніж приступити до бойових дій, слід звернути увагу на такі моменти, як дезорієнтація противника і використання захисно-експериментальної системи. Кожен раз, коли ти вбиваєш в Airborne, твої засоби захисту змінюються. Вони відновлюються, коли ти використовуєш каску або разом з іншими бійцями губиш ворога. Посилити захисні засоби дозволяють спеціальні затискачі, багнети, гранати та інше.

Пробираючись по ворожій території, ти будеш весь час шукати переваги. І вони проявляться, коли будеш використовувати знайдені німецькі гранати і громити цілі групи ворогів. У тебе знову і знову буде з'являтися якийсь неймовірний, але цілком зрозуміле садистське бажання - вбити. І ти, незважаючи на небезпеку, будеш шукати ворогів, і чекати на них на кожному розі. Це і є не що інше, як смак вбивств, смак бою і перемоги!

І тут Airborne закінчується. Досить просто, достатньо смішно, красиво і захоплююче, так як ти навіть не міг припустити. Медалі, зірки і звання, яких у тебе не було, тепер чекають на тебе після довгого, насиченого бою. Але найприємніше - це спостерігати, як сотні солдатів десантуються в саме пекло бою ... Аварії літака, тилові кошмари, люди, безпорадно повисли на деревах, - все це набагато цікавіше, ніж строго проходити кожну місію по описаним в брифінгу правилам і контролювати кожен стрибок.

Гра Airborne дає повне уявлення про солдатів американської армії і про ту роботу, яку вони виконали на полях Другої Світової.

Не варто пред'являти великих претензій до Airborne, так як головне завдання авторів - це відтворити правдиву історію минулих років. Гра створена для тих, хто хоче відчути на собі всі жахи і принади минулої війни. І це ще не все, що нам належить побачити.