Огляд гри Need for Speed ​​ProStreet.

Привіт вам, любителі божевільного «дріфту» і віртуальних гонок. Сталося те, чого ви з нетерпінням чекали. Компанія ЕА Black Box в черговий раз порадувала всіх гонщиків новою грою Need For Speed ​​Prostreet, яка стала гідним продовженням серії. Хоча, якщо сказати чесно, вийшло трошки гірше, ніж той же Most Wanted. Але, як і чому, ви дізнаєтеся трохи пізніше. Не будемо забігати вперед.

Отже, почнемо-с. Сюжет Prostreet відсутня взагалі. Та й навіщо він потрібен? Краще зовсім без сюжету, ніж неймовірно банальний сюжет, як в Carbon. Вся дія і проходження кар'єри проходить як звичайний гоночний чемпіонат. І це приємно. Чи не будуть мучити «геніальні» ролики. Все як завжди. Сама гра, безпосередньо, починається зі вступного ролика. Це «замануха», дивлячись на яку у вас потечуть слинки, і виникне бажання побачити таку ж графіку в ігровому процесі. Але ... вашим надіям судилося виправдатися. І ви все побачите.

Безумовно, ніхто не дочув, і графіка нового епізоду Need For Speed ​​дуже естетична і красива. Чудові промальовування машин і навколишнього світу. Немає більше мерзенних китайських ліхтариків і якихось нетрів. Зате є гоночні треки і купи вдячних глядачів, які махають вам руками і займаються всім, чим може займатися глядач на гонках. І це все щастя не зажадає від вас суперпотужної відеокарти і апгрейда старенького комп'ютера. Краса! Ось чому завжди брали хлопці з ЕА, так це малими вимогами до заліза.

Їдемо далі. Заїзди безпосередньо перенеслися на спеціальні гоночні траси. Гонки повністю легальні. Є спонсори, які платять великі гроші за видовищність, дарують машини переможцям ... Розумієте, про що я? Так-так, виграйте спонсорську машину замість того, щоб купувати її. А грошей на покупку буде дуже мало. Ваших фінансів однозначно не вистачить на те, щоб купити багато машин. А на те, щоб купити все апгрейди, які доступні, між іншим, з самого початку гри, тим більше не вистачить. Машина має три стандартних рівня модифікації. «Прокачувати» тачку можна по шматках - вибирати самому що треба, а що ні. Або, назбиравши більше грошей, купити так званий повний комплект апгрейда. У звичайних заїздах ваш тюнінгований «звір» дає вам перевагу над суперниками. А в спонсорських заїздах все залежить тільки від уміння водія. Так що,дерзайте.

Так ось, немає більше міського смогу, дзеркального асфальту і вихлопних газів. Перед вами простягається тільки трек з латками (як ніби дорогу тільки що відремонтували). Напевно, американці зіткнулися з однією з наших одвічних проблем.

Ні, не з тими, про кого ви подумали, а з дорогами. Так ось, про що я? Ах да ... Вам більше не страшні злі копи, і не можна буде на швидкості кілометрів 250 в'їхати в бік зазівався служителю порядку. Не можна пролетіти над будмайданчиком, влетіти як куля в тунель метро, ​​з'їхати на зелену травичку і зіпсувати комусь поле для гольфу. Шкода, що через таку зміни антуражу гра втратила свою нереальну динамічність, гостроту і неповторність ігрового процесу. Ох, як шкода ...

Але не турбуйтеся. Замість цього ви отримаєте якщо не більше, то стільки ж позитиву. А якщо бути конкретним систему пошкоджень. Так, її саму. Це, звичайно, не ті пошкодження, які запам'яталися нам по Porshe Unleashed, але все-таки непогано. Можливість «вбити» тачку чомусь нагадала мені про Street Racing Syndicate (якщо не грали, пограйте). Принцип дії ушкоджень той же. Якщо машина трохи контужена, не зважайте на це уваги. А ось якщо пошкодження серйозні - вже погано. Втрачається динаміка розгону і максимальна швидкість. Коли ж ви вирішили врізатися в стіну рази три, а то й чотири, та ще й на великій швидкості, то ви вже нікуди не поїдете. Машина не зрушиться з місця, скільки не тисніть на педаль газу. Ось такі пироги. Плюс до цього всього додалася ретельно продумана фізика самої машини. Бовтаються дзеркала після удару,перекошене антикрило, пом'ятий обвіс або взагалі відсутність оного. Особливо мене порадувала красиво злітає кришка капота.

Також розробники трохи помудрує з рівнем складності. Зараз ви вибираєте не рівень «злостности» суперників і кількість коней у них під капотом, а міняєте рівень допомоги вам. Поясню. Є три нових рівня складності. На найлегшому гра майже керує машиною замість вас. Допомагає входити в повороти, скидає швидкість, допомагає тримати машину на дорозі. Загалом, перші два рівня не варті уваги любителів Need For Speed. Найкраще на третьому. Тільки на ньому можна відчути різницю між переднім і заднім приводом і відчути машину. Управління, залишилося тим самим: газ, гальмо, вліво, вправо, нітро і зчеплення. Нічого нового за винятком того, що зчеплення (якщо включена опція) потрібно вичавлювати на дразі.

Злитися зі своїм чотириколісним другом у вас буде можливість. Розробники кілька поміняли систему заїздів. Тепер «драг» і «дрифт» складаються з трьох заїздів. Так би мовити, три спроби перемогти. В одному з трьох заїздів ви повинні набрати найбільшу кількість очок (дрифт) або проїхати трасу швидше за всіх (драг). Але при цьому потрібно вкласти в заявлене грою час. Тобто, якщо ви приїхали першим, але не вклалися у відведений час, не бачити вам перемоги як власних вух без дзеркала. У дразі тепер з'явився етап прогріву гуми. Чим краще прогріється, тим більше шанс стартувати без пробуксовки. А це дуже треба. Адже драг в Prostreet, як на мене, зараз став найскладнішим видом заїзду. Доводилося раз по шість перегравати, щоб вирвати у неслабих суперників перше місце. Ось так.Всі інші види гонок теж зазнали деякі модифікації, але не настільки серйозні. Тому говорити про них не будемо, щоб не займатися базгранина.

Звук. Озвучка всієї серії Need For Speed ​​була завжди виконана на вищому рівні. І зараз розробники не підкачали. Швидкі заводні треки в стилі панк або щось на зразок того просто радують вуха. І це добре. Ну, ось кому б сподобалося мчати зі швидкістю 300 км / год на Porshe Carera GT2 і слухати якийсь «медлячок»? А нікому. Швидка їзда не розташовує до меланхолії. Що ж ще можна почути в грі, крім музики. Так, ви вгадали. Це рев моторів, від якого болять барабанні перетинки, це вереск паленої гуми (шкода тільки, що запаху гару не чути). Музика і механічні звуки сприймаються легко і ненав'язливо. А взагалі - це вищий клас.

Особливо рулить звук під час «дріфту». Вереск стоїть страшний. Для спалювання гуми потрібно вибирати машину з заднім приводом. Ось і з'явилося нарешті поділ на передній привід і класику. В автосалоні ви можете вибрати машину до смаку і за потребами. І вибирати, повірте мені, є з чого. Вже точно не пам'ятаю, скільки представлено моделей, але штук 50 точно буде. І там, до речі, відразу пишеться, що така-то машина не придатна для «дріфтованія», тобто провідні колеса попереду. Це позбавить вас від тикання пальцем в небо і зайвих витрат.

Кожну машину можна і потрібно «заточувати» під певний вид гонок. І це не просто зміна якихось характеристик. Зі зміною динаміки розгону, потужності і т.д. змінюється і зовнішній вигляд чотириколісного звіра. Наприклад, в машині, спеціалізованої для заїздів драга, провідні колеса стають як у асфальту укладального катка. Все продумано і красиво. І добре урізноманітнює. До речі, без машини, наприклад, на «дрифт» вас просто не допустять до чемпіонату, де є цей вид змагань.

А тепер перейдемо до основ тюнінгу. Вам більше не потрібно чекати, поки відкриється наступний тип фарб, вінілів або «деколей». У грі є всього багато і відразу. Малюйте по сталевим боків будь-якою фарбою і т.д. Аби гроші були. До речі, про гроші. «Читерамі» хочу засмутити. Як би вам того не хотілося, але ввести заповітний код на гроші і отримати пару «лимонів» вийде. Вірніше, вийде, але всього один раз, і то сума буде мізерна. Всього десять тисяч.

Ну що ж, підведемо підсумки. Need For Speed ​​Prostreet не розчарував нас і став гідним продовженням прекрасної серії гонок. Але занадто багато гра втратила через перенесення на гоночні треки. Вона просто втратила чарівності безмежних гонок і романтики гри в кішки-мишки з копами. Але, як завжди, вирішувати і судити вам. Я лише висловив свою думку. Легкої вам дороги та гарного бензину.